Anabilim Dalı 2018 Mayıs Ayı Akademik Kurulu Yapıldı / 2018-05-07
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD Akademik Kurul Kararları
(7 Mayıs 2018)
1) Yeni başlayan uzmanlık öğrencilerine danışman atanması yapılmıştır. Buna göre
Arş. Gör. Dr. Ezgi Emli’nin danışmanı Prof. Dr. Belgin Ünal
Arş. Gör. Dr. H. Kübra Yeşil Kuru’nun danışmanı Prof. Dr. Gül Ergör
Uz. Dr. Ahmet N. Emecen’in danışmanı Prof. Dr. Reyhan Uçku olarak belirlenmiştir.
2) Göğüs Hastalıkları AD Başkanlığı tarafından iletilen İş ve Meslek Hastalıkları Anabilim Dalı kurulması önerisi anabilim dalımız akademik kurulunda görüşülmüş ve aşağıdaki gerekçelerle önerilen anabilim dalının kurulmasının şu anda uygun olmadığı sonucuna varılmıştır:
a)İş ve meslek hastalıkları uzmanlığı multidisipliner çalışan bir uzmanlık alanıdır. Uzmanlık dalı öğrencileri halk sağlığı, göğüs hastalıkları ve iç hastalıkları uzmanlarından oluşmaktadır. Dolayısıyla iş ve meslek hastalıkları uzmanlığının mevcut multidisipliner yapısının korunması, farklı bilim dallarından katılan uzmanlarca yapılanması orta ve uzun dönemde bu dala daha güçlü bir altyapı sağlayacaktır. Altyapısı tamamlanmadan ayrı bir anabilim dalı olması durumunda ise yan dal eğitim birimlerinin multidisipliner yapısını kaybetmesi ve yetersiz kliniklere dönüşme tehlikesi vardır. Bu anlamda öncelikle diğer anabilim dallarının da iş ve meslek hastalıkları yan dal uzmanlığına girebilmesi için çaba gösterilmeli, anabilim dalı kurulması daha sonra gündeme getirilmelidir.
b)İş ve meslek hastalıkları uzmanlığının önemli hedeflerinden birisi korumadır. Halk sağlığı uzmanlık eğitimi içinde de sağlığın korunması ve geliştirilmesi konusu ağırlıklı olarak yer almaktadır. Bu anlamda iş ve meslek hastalıkları uzmanlığının ayrı bir anabilim dalı eğitimi olması durumunda halk sağlığının bu alandaki etkisi azalmış olacaktır. Bu durum iş ve meslek hastalıkları uzmanlığı için de önemli bir kayıp olacaktır.
c)Diğer taraftan iş ve meslek hastalıkları uzmanlığının ayrı bir anabilim dalı olması durumunda halk sağlığı uzmanlarının bu alanda ileri düzeyde uzmanlaşabilmesinin ve ilerlemesinin önü kesilmiş olacaktır. Bu durum iş ve meslek hastalıkları uzmanlığı için de önemli bir eksikliktir.
d)Türkiye’deki diğer Halk Sağlığı Anabilim Dalları arasında bu konuda oluşmuş ortak bir görüş bulunmamaktadır. Bu konunun öncelikle Halk Sağlığı Anabilim Dalları arasında bir karara bağlanması ve ortak bir görüş çerçevesinde hareket edilmesi daha uygun olacaktır.
3) HASAT kursu hazırlıkları ile ilgili olarak son durum gözden geçirilmiştir. Kursun 28 Mayıs 2018 tarihinde 35 araştırma görevlisinin katılımıyla başlamasına karar verilmiştir. Program değişikliğiyle ilgili olarak Prof. Dr. Gül Ergör’ün önerisi kabul edilmiştir.
4) Sigara Bırakma Merkezi ile ilgili Balçova Belediyesinin dekanlık üzerinden gelen yazısı görüşülmüş, merkezin 15 Haziran 2018 tarihi itibarıyla boşaltılması istendiği için merkezin boşaltma işlemleriyle ilgili olarak öğretim üyelerinden Prof. Dr. Türkan Günay’ın denetimi altında Uz. Dr. Işık Top ve Uz. Dr. Tansel Başsüllü görevlendirilmiştir.
5) Klinik Epidemiyoloji yüksek lisans programı açılması ile ilgili olarak başlatılan hazırlıklar hakkında Prof. Dr. Gül Ergör bilgi vermiştir.
6) SBE öğretim ve sınav uygulama esasları değişimi hakkında Prof. Dr. Bülent Kılıç bilgi vermiştir.
7) Arş. Gör. Dr. Mehmet Taş ve Arş. Gör. Dr. Hasan Koç’un anabilim dalımızdan ayrılma istekleri görüşülmüş ve kabul edilmiştir.
8) SBE 2018-19 güz yarıyılı eğitim dönemi İş Sağlığı PhD programı için Prof. Dr. O. A Ergör danışmanlığında 1 adet doktora öğrencisi kontenjanı istenmesine karar verilmiştir.
9) Bir sonraki akademik kurulun HASAT kursu nedeniyle 4 Haziran 2018 yerine 11 Haziran 2018 tarihinde yapılması kararlaştırılmıştır.