Azerbaycan Sağlık Sistemi 2019 İnceleme Gezisi

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) Uluslararası Gezici Eğitim Semineri’nin üçüncüsü Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Azerbaycan Ofisi’nin ev sahipliğinde ve HASUDER Uluslararası İlişkiler Çalışma Grubu koordinatörlüğünde 5-10 Mayıs 2019 tarihleri arasında Bakü’de gerçekleştirildi. Gezinin hedefi, Azerbaycan Sağlık Bakanlığı ve Tıp Üniversitesiyle HASUDER arasında eğitim ve araştırma işbirliği olanakları oluşturmaktı.  Seminerde Azerbaycan’ın demografik yapısı ve sağlık gereksinimlerini anlamak, sağlık işgücü ve sağlık finansman yapısını öğrenmek, birinci ve ikinci basamak sağlık kurumlarını ziyaret etmek, halk sağlığı hizmetlerinin sunuluş şeklini anlamak ve halk sağlığı eğitiminin nasıl verildiğini anlamaya yönelik etkinlikler gerçekleştirildi.  Geziye DEÜ halk sağlığı anabilim dalımızdan Prof. Dr. Belgin Ünal, Prof. Dr. Bülent Kılıç ve Uz. Dr. Hande Bahadır katıldı. Toplam katılımcı sayısının 16 olduğu gezide  6 Mayıs 2019 günü yapılan açılış toplantısında DSÖ Azerbaycan Ofisi çalışanları ve HASUDER üyelerinin yaptığı kurum tanıtımlarının ardından katılımcılar beklentilerini sundu. Oturumda Dr. Hande Harmancı tarafından Azerbaycan sağlık sistemi ile ilgili genel bilgiler ve Dr. Javahir Suleymanova tarafından temel sağlık göstergeleri sunuldu. Günün ikinci oturumunda UNFPA Azerbaycan temsilcisi Farid Babayev tarafından Azerbaycan’daki üreme sağlığı durumu, kurumun Azerbaycan’daki rol ve aktiviteleri aktarıldı. Günün sonraki oturumlarında UNICEF Azerbaycan ofisinden Dr. Tohfe Jamilova ile görüşüldü ve ülkedeki önemli çocuk sağlığı sorunları hakkında bilgi alındı. Günün son oturumunda Birleşmiş Milletler ülke koordinatörü Ghulam Isaczai Azerbaycan’daki çalışmalarından söz etti.

Sağlık Bakanlığı ziyareti ile başlayan ikinci günde Bakanlık Dış İlişkiler sorumlusu Samir Abdullayev ile yapılan görüşmede olası işbirliği alanları üzerinde duruldu. Hemen ardından birinci basamak sağlık sisteminin önemli bileşenlerinden olan çocuk sağlığı ve kadın sağlığı danışma merkezleri ziyaret edilerek poliklinik işleyişleri gözlemlendi. Öğleden sonra ziyaret edilen Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nde birinci basamak sağlık sisteminin işleyişi ve genel müdürlüğün görevleri hakkında bilgi edinildi.

Gezici eğitim seminerinin üçüncü gününde program, Tıp Üniversitesi ziyareti ile başladı. Yapılan ziyarette Halk Sağlığı Fakültesi Dekanı ve Tıp Üniversitesi Rektör Yardımcısından ülkedeki tıp fakültesi ve halk sağlığı eğitimi hakkında bilgi alındı. Toplantıda Azerbaycan’da Sovyet standartlarından uluslararası standartlara geçiş olduğu belirtildi.

Üçüncü gün ayrıca ülkede 2020 yılında başlayacak olan zorunlu sağlık sigortası hakkında bilgi almak için Zorunlu Sağlık Sigortası Kurumu’nda ülke direktörü Zaur Aliyev ile görüşüldü. İki ülkenin sağlık sigortası ve ödeme yöntemleri hakkında verimli bir görüşme yapıldı ve fikir alışverişinde bulunuldu.

Gezinin dördüncü gününde, Dünya Sağlık Örgütü’nün Azerbaycan Adalet Bakanlığı ile yürüttüğü ve dünyada tek örneği olan Hapishanelerde Tüberküloz Kontrol ve Önleme Programı yerinde gözlendi. Merkezdeki idari sorumlu hekim Dr. Rafeal Mehdiyev ile görüşülerek hapishane koşullarında tüberküloz ile savaş hakkında bilgi alındı. Hemen ardından hapishane görevlileri ile tüm birimler gezildi.

Gezici eğitim seminerinin beşinci gününde Hijyen ve Epidemiyoloji Merkezi’nde ülkede yürütülen bağışıklama programları, sürveyans ve hijyen çalışmaları hakkında bilgi alındı. Ardından HASUDER YK Başkanı Dr. Pınar Okyay ve Dr. Bülent Kılıç tarafından Azerbaycan Türkiye Büyükelçimiz Erkan Özoral makamında ziyaret edildi. Toplantıda seminerin amaçları, ziyaret edilen yerler hakkında bilgi verildi.

Büyük bir misafirperverlik ile karşılandığımız tüm bu kurumlar ile yapılan görüşmelerde geleceğe yönelik öncelikli alanlarda ortak eğitim ve araştırmaların planlanmasına karar verildi.

Gezinin ayrıntılı raporu bir ay içinde yayınlanacaktır.

Alfabetik sırayla katılımcı listesi: Pınar Okyay (HASUDER YK Bşk.), Belgin Ünal (Uluslararası İlişkiler ÇG Sorumlusu), Bülent Kılıç (Sağlık Politikaları ve İstihdam ÇG sorumlusu), Hande Bahadır (Uluslararası İlişkiler ÇG Sekreteri), Ayşe Ferdane Oğuzöncül, Ayşegül Ekemen, Beyhan Cengiz Özyurt, Buhara Önal, Celalettin Çevik, Erdal Beşer, Filiz Abacıgil, Işıl Zorlu, Meltem Akın, Mestan Emek, Necati Dedeoğlu, Resul Buğdaycı.