Sık Sorulan Sorular ve Yanıtları


Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı İçin

SIK SORULAN SORULAR VE YANITLARI

(Nisan 2019)

Mesainiz hangi saatler arasındadır?

08:00-17:00

Poliklinikte çalışıyor musunuz? Nöbet tutuyor musunuz?

Rotasyonlar dışında poliklinikte çalışmıyoruz. Klinik rotasyonlar (6 ay) sırasında ise mutlaka poliklinik ve serviste hasta izleme görevimiz oluyor ancak nöbet tutmuyoruz.

Hangi bölümlerde rotasyon yapıyorsunuz?

İlk iki yıl içinde 1 ay İç Hastalıkları, 1 ay Kadın Hastalıkları ve Doğum, 1 ay Pediatri, 1 ay Psikiyatri, 1 ay Göğüs Hastalıkları, 1 ay Enfeksiyon Hastalıkları, 1 ay Çalışan Sağlığı Birimi, 1 ay İş ve Meslek Hastalıkları rotasyonları var. Son iki yıl içinde 6 ay Saha Rotasyonu (3 ay İl Sağlık Müdürlüğü ve 3 ay İlçe Sağlık Müdürlüğü) ve tez çalışması bir arada yürütülüyor.

Bölümünüzün yoğunluğu ne düzeydedir? Hangi görevleriniz vardır?

Orta yoğunluktadır ancak ilk yıl asistanlarının yüksek lisans derslerine katılma zorunlulukları nedeniyle iş yükleri biraz daha fazla olmaktadır. İkinci yıl asistanları ise eğitim yerine klinik rotasyon yoğunluğu yaşamaktadırlar. Üçüncü ve son yıl asistanları rutin eğitim programları dışında epidemiyoloji alanında yapılan başvurulara (asistan tezleri ve çeşitli araştırmalar) epidemiyoloji ve biyoistatistik alanında danışmanlık hizmeti verirler. Asistanlar ayrıca değişik ulusal/uluslararası projelerde istekli olma durumlarına göre rol alabilmektedirler. Ancak esas iş yoğunluğu intern eğitimindeki danışmanlık görevidir. Asistanlar yılda ortalama 3 intern grubuna eğitim danışmanlığı yapmaktadır.

Aylık ortalama ne kadar maaş alıyorsunuz?

Döner sermaye geliriyle birlikte aylık olarak ortalama 6.500 TL maaş alınmaktadır (Nisan 2019, YÖK kadrolu asistanlar için). Sağlık Bakanlığı kadrosunda olan asistanlarda döner sermaye geliri 800 TL kadar daha düşük olabilmektedir.

Bölümünüzde kaç öğretim üyesi ve asistan hekim bulunmaktadır? 

8 öğretim üyesi, 2 epidemiyoloji yan dal uzmanlık öğrencisi ve 22 asistan hekim bulunmaktadır.

Bölümünüzle ilgili hangi sıklıkla, kaç adet sunum yapıyorsunuz?

Yılda 2 ya da 3 makale sunumu yapılmakta, kıdem arttığında ek olarak son yıllarda bir veya iki seminer sunumu yapılmaktadır.

Bölümünüzde ne düzeyde bilimsel çalışmalar yapılmaktadır? Bu bilimsel çalışmalara katılıyor musunuz?

Her hafta Perşembe günü makale saatlerimiz, Cuma günü asistan eğitim saatlerimiz vardır. Tüm eğitimlere aktif olarak katılmamız bekleniyor. Asistanların her yıl en az 100 kredi puanı toplaması gerekmektedir (her eğitim saati 1 kredidir). Ayrıca her asistanın eğitimi süresince en az 2 bildiri sunması ve 1 makale yayınlaması gerekmektedir.

 Bölümünüzde yurtdışı eğitim olanaklarınız var mı?

 Yurtdışı eğitim olanakları Avrupa Birliği projeleri kapsamında ve Almanya IPPNW (International Physicians for Prevention of Nuclear War) kuruluşuyla ortak yapılan çalışmalar dahilinde mevcuttur. Projeler ve öğrenci değişim programlarına web sayfasından ulaşabilirsiniz.

 Anabilim dalınızın her sene asistan hekimler için açtığı kontenjan sayısı kaçtır? 

Genel olarak her TUS döneminde 2-3 olmak üzere yılda 4-6 kontenjan vardır.

Bölümünüzde asistan hekimler arası kıdem önemli midir? Kıdemli asistanlara ne kadar bağlısınız?

Asistan hekimler arasında kıdem var olmakla birlikte çok katı değildir. Kıdemli asistanlar (2 yıl üzeri) verilen görevlerde kıdemsiz asistanlara yardımcı olur. Ayrıca son sene asistanlarından 3’ü her yıl dönüşümlü olarak başasistanlık görevini üstlenirler.

Bölümünüzde öğretim üyelerinin asistan hekimlere yaklaşımı nasıl? Yeterli pratik  yapabilmeniz için fırsat sunuluyor mu?

Öğretim üyelerinin asistan hekimlere yaklaşımı oldukça olumludur. Bölümümüzde yürütülen araştırmalara katılmamız ya da araştırma yapmamız konusunda büyük bir destek veriliyor. Akademik kariyerimizi geliştirmemiz için önemli fırsatlar mevcuttur.

Stresli bir çalışma ortamına sahip misiniz? Sahipseniz ne gibi etmenler buna yol açmakta?

Zaman zaman iş yoğunluğu nedeniyle stres oluşabiliyor. İlk yıl asistanlarında stres daha yoğun olmaktadır. Bunun temel nedeni haftanın 4 yarım günü yüksek lisans derslerine girmelerinin zorunlu olmasıdır. Derslerde yoğun bir ödev ve sınav yükü bulunmaktadır. 2. Yıl asistanların stresi rotasyonlardaki iş tanımları nedeniyle olmaktadır. 3. Sene asistanları tez konusu bulmak ve veri toplamakta, son sene asistanları 6 aylık müdürlük rotasyonu ve tez yazım süreci nedeniyle stres yaşamaktadırlar. Ayrıca her sene Ocak ayında yapılan asistan yıllık değerlendirme sınavı ve alınması gereken minimum puanlar bir stres yaratmaktadır. Yıllık sınavlarda 1. sene asistanlarının 100 üzerinden en az 35 puan, 2 ve 3. sene asistanlarının en az 50 puan ve son sene asistanlarının en az 70 puan alması gerekmektedir.

Türkiye genelinde bölümünüzü diğer fakültelere kıyasla nasıl değerlendirirsiniz?

Bölümümüzde alanında çok tecrübeli hocalarımız olduğu ve bizi sürekli kendimizi geliştirmeye teşvik ettikleri için Türkiye genelinde en iyi bölümlerden biri olduğumuzu söyleyebiliriz. Ayrıca TUS’taki yerimiz ve yan dal kazandırma oranlarımız da bunu destekleyecek niteliktedir. Son 5 yıl içinde TUS ortalama puanımız 63 puan ile diğer anabilim dallarından daha yüksektir ve Türkiye’de ilk sırada gelmektedir.

Fakültenizde çalışmış olduğunuz bölümü tercih etmek isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Halk Sağlığı uzmanı olabilmek için her türlü donanımı burada kazanacaklarına emin olabilirler. Bireysel olarak hastalarla ve hastalıklarla ilgilenmekten çok toplumsal düzeydeki girişimlerle ilgileniyorlarsa halk sağlığı onlara uygun bir yerdir. Ayrıca halk sağlığı uzmanlarının akademik alanda, uluslararası alanda çalışma olanakları yabancı dillerini geliştirmeleri koşuluyla oldukça fazladır. Bunun dışında epidemiyoloji, iş-meslek hastalıkları ve çevre sağlığı ilgilerini çekiyorsa bu alanlarda yan dal uzmanlık eğitimi yapabilirler. Son olarak bu bölümü tercih edenlerin Sağlık Bakanlığında İl veya ilçe Sağlık Müdürlüklerinde mecburi hizmetleri olduğunu unutmamaları gerekir.